maanantai 13. heinäkuuta 2015

DIY: Tiskirätin tuunaus kangastussilla


Tiskirätit. Ne on niitä tunkkaisen näköisiä, rasvaisen tuntuisia ja ummehtuneen hajuisia myttyjä jossain keittiön hanan päällä. Tuossa yhtenä päivänä tuli mitta täyteen ja heitin kaikki kämpästä löytyneet kauhtuneet keittiöliinat roskiin. Ostin tilalle paketin talouspaperia. Miten helppoa olikaan nopeasti pyyhkäistä hellat ja tiskipöydät, ja operaation jälkeen vain viskata käytetty paperimytty biojäteastiaan. Oli se kätevä, joskaan ei nyt ihan yhtä kestävä vaihtoehto.
Äitini kyläillessä luonani sain noottia siitä että en omistanut tiskirättiä. Olihan se nyt oleellinen osa jokaisen keittiön perusvarustusta. Hänen pakottamanaan rohkaisemanaan sitten menin ja ostin ikeasta neljän kappaleen paketin suunnilleen neliönmallisia sieniliinoja, jotka maksoivat yhteensä suorastaan törkyhintaiset 99 senttiä. Eikä harmita tuo euron sijoitus yhtään. Mikä kätevä koko! Ei enää merkkiäkään siitä kiroilusta mikä syntyi, kun yritti laittaa sellaista perus siivousliinaa (rainbow 4kpl n.90snt paketti, tiiätte) johonkin kuivumaan. Kokoa kun oli auki levitettynä joku puoli metriä suuntaansa, eli olisi pitänyt varmaan joku pyykkinaru virittää rätin kuivattelua varten. Mutta nuo sieniliinat ei jää mytylle ja kuivaa nopeasti vaikka ovenkahvaan ripustettuna. Ja voi vielä pestä koneessakin. Niin käteviä!

Tuossa ikean paketissa on kaksi vihreää ja kaksi valkoista liinaa. Vastaavia varmaan löytyy joka kaupasta aina clas olsonista k-markettiin.
Ihanaa huomata, että kauppoihin on alkanut ilmestyä noita sieniliinoja toinen toistaan hauskemmilla kuvioilla. Ei tiskirättien tarvitse olla ankean näköisiä! Pienillä paikkakunnalla valikoimaa on luonnollisesti vähemmän, mutta jos lähikauppasi ei tarjoa juuri sinun silmääsi miellyttäviä kuvioita, voit myös helposti tuunata 'tyhjästä' rätistä itsellesi mieluisan. Saat ainakin varmasti juuri omaan keittiöösi sopivan printin!
Kuvion tekemiseen tarvitset vain kangastussin. Hahmottele rättiin valitsemasi kuvio tai teksti ensin lyijykynällä eliminoidaksesi virheet tussausvaiheessa. Sen jälkeen piirrä kuvio lyikkärinjälkiä seuraten tussilla rättiin. Silittäminen (leivinpaperin läpi) varmaan kannattaa myös, ettei kuvio haalistu pesukoneessa ihan niin paljoa.Saa nähdä kuinka kauan kuvio kestää käytössä, hyvin näytti väri ainakin imeytyvän liinaan.

Löytyykö teiltä tuunattuja tiskirättejä? Entä onko teillä kokemuksia neulotuista/virkatuista tiskiräteistä? :)

4 kommenttia:

 1. Just hieno :) Tyyli ennen tarkoitusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe kiitti! :D joo eiköhän tolla mieluummin pöytiä pyyhi kuin vanhalla rasvan kyllästämällä rainbow-liinalla :D

   Poista
 2. Voi piru! Meinasin nimittäi käydessäin kysyy että mistä tälläsiä saa :D hieno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä pikkukämpässä näitä kaikenmaailman askarteluja syntyy:D Kiitti kamu!

   Poista